PAGGAION VILLA
Αρχιτεκτονική Φωτογραφία
Χρονοδιάγραμμα σχεδιασμού: Ιανουάριος 2021 - Ιούνιος 2021.
Χρονοδιάγραμμα κατασκευής: Σεπτέμβριος 2021 - Ιανουάριος 2023.
Αρχιτεκτονική Μελέτη: Z-LEVEL
Μελέτη Εσωτερικών Χώρων & Τοπίου: KAAF I Kitriniaris Associates Architecture Firm
Στατική Μελέτη: Κώστας Σπυρίδης & Συνεργάτες
Μηχανολογική Μελέτη: Κώστας Σπυρίδης & Συνεργάτες
H κατοικία βρίσκεται στην Ελευθερούπολη, στην κοιλάδα που σχηματίζεται ανάμεσα στους βόρειους πρόποδες του όρους Σύμβολο και στις ανατολικές απολήξεις του Παγγαίου όρους. Το Παγγαίο αποτελεί έναν πλούσιο ορεινό όγκο όσον αφορά τα φυσικά του πετρώματα, με πιο γνωστό την Πέτρα Καβάλας. Οι παραπάνω αναφορές αποτέλεσαν την αφετηρία για την δημιουργία μιας σύγχρονης κατοικίας χρησιμοποιώντας προϊόντα που παράγονται από την πέτρα, αναδεικνύοντας την ταυτότητα της περιοχής.
Το κτίριο ακολουθεί τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού, με έμφαση στον φυσικό φωτισμό και αερισμό. Η εισχώρηση της όψης στα σημεία των ανοιγμάτων, στην ανατολική, δυτική και βόρεια όψη, προσδίδουν άμεσο, διάχυτο φως στους εσωτερικούς χώρους του ορόφου. Η νότια όψη έχει μεγάλα ανοίγματα στον όροφο, τα οποία είναι μη διακριτά, καθώς έχουν τοποθετηθεί κινούμενες περσίδες που προσφέρουν φυσικό φωτισμό και ιδιωτικότητα παράλληλα. Στο δώμα, έχουν τοποθετηθεί φωτοβολταϊκά πάνελ και σε συνδυασμό με τις μονώσεις και τις σύγχρονες μεθόδους θέρμανσης, η κατοικία αποτελεί ένα βιώσιμο ενεργειακά κτιριακό κέλυφος
Οι εσωτερικοί χώροι έχουν σχεδιαστεί με γνώμονα τις αρχές της αειφόρας χρησιμοποιώντας πρωτογενή υλικά τα οποία προέρχονται είτε απευθείας από το λατομείο, είτε έχοντας υποστεί μια δευτερογενή επεξεργασία. Η χρήση του ξύλου και του ορείχαλκου έρχεται να συμπληρώσει την σύνθεση των βασικών υλικών. Με αυτό τον τρόπο η κατοικία συγκροτείται μειώνοντας το οικολογικό της αποτύπωμα με την παράλληλη αύξηση της θετικής του επίδρασης στο περιβάλλον στο σύνολο της οικοσυστημικής θεώρησης.
Το ισόγειο περιλαμβάνει τον χώρο εισόδου, το κλιμακοστάσιο ανόδου προς τον όροφο και το υπόγειο, το εσωτερικό αίθριο του καθιστικού με περιοχή εστίας, τον χώρο της τραπεζαρίας, την κουζίνα, wc και βοηθητικούς χώρους. Το δάπεδο είναι επενδεδυμένο με τεμάχια μαρμάρου ειδικής επεξεργασίας με φλόγιστρο. Η αλλαγή δαπέδου στο καθιστικό γίνεται με την πραγματοποίηση μιας καθ’ύψους υποχώρησης 12εκ με αποτέλεσμα την συρραφή ενός μασίφ ξύλινου δαπέδου το οποίο διατρέχει την επιφάνεια και γίνεται όψη του κεντρικού κλιμακοστασίου προς το υπόγειο. Η όψη της τραπεζαρίας έχει επενδυθεί επίσης από πέτρα Καβάλας, από μια ειδική διαλογή η οποία συναντάται στο τελικό στάδιο της εξόρυξης του συγκεκριμένου πετρώματος και η ποσότητα της είναι περιορισμένη. Η ειδική κατασκευή της βιβλιοθήκης από μασίφ ξύλινα στοιχεία και επιφάνειες από ορείχαλκο στην όψη έρχεται να συμπληρώσει το σύνολο. Η κουζίνα έχει σχεδιαστεί από ανθρακί πλακίδια πετρώματος τα οποία συνομιλούν με τις ξύλινες ρουστίκ επενδύσεις από φυσικό καπλαμά δρυ και τις μεταλλικές επιφάνειες και λεπτομέρειες από φύλλα ορείχαλκου. Το εσωτερικό αίθριο αρθρώνεται από ξύλινες κατακόρυφες επιφάνειες οι οποίες αποτελούνται από μασίφ πιχάκια και επιφάνειες από ξύλο καρυδιάς. Το ξύλινο εσωτερικό περίβλημα περιλαμβάνει κρυφές πόρτες σε όλη του την έκταση και με αυτόν τον τρόπο λειτουργεί ως σκηνικό το οποίο ενώνει τον χώρο του καθιστικού με τον εσωτερικό διάδρομο κυκλοφορίας των δωματίων στον όροφο.